Pokloni za decu koja se leče od malignih bolesti

Božićnim poklonima, decu koja se leče od malignih bolesti i ove godine su obradovali iz udruženja građana Edukacioni forum centar, u saradnji sa donatorima i ljudima dobre volje. Dva lap topa, televizor, edukativne igračke, knjige na srpskom i engleskom, garderoba, velika okićena novogodišnja jelka, posuđe za kuhinju Dečje onkologije, torta i ketering sa slatkim i slanim pecivom, pokloni su kojima smo obradovali naše najveće heroje, kažu u Edukacionom forum centru.

– Kao i svake godine, odlučili smo da obradujemo mališane koji vode svoju najvažniju bitku-bitku za život i da damo podršku i njima i porodici, ali i lekarima koji se zaista danonoćno bore za njihov život-govorim iz ličnog iskustva. Hoćemo da svaki naredni praznik provedu kod svojih kuća, sa svojim najmilijima i ovo je samo jedan tren naše pažnje, plamen svetlosti u celoj ovoj borbi koja, verujte, nije nimalo laka. Od trenutka kad vam lekar saopšti informaciju da vaše dete boluje od raka do izlečenja, jako je dug put i bolan, tako da mi želimo na ovaj način, na najveći hrišćanski praznik, da ih obradujemo, da znaju da nisu sami u toj borbi i da im poželimo da se iduće godine kod svojih kuća raduju ovim praznicima, rekla je za medije predsednica udruženja Edukacioni forim centar Ljudmila Ristić Miladinović.

Glumci Lutkarskog pozorišta izveli su predstavu u parku ispred klinike, koju su, sa prozora, gledala i deca koja se leče na drugim odeljenjima.

– Već peti put se odazivamo pozivu ove humanitarne akcije. Pozorište lutaka je prijatelj dece, gde su deca, tu smo i mi i ako ne mogu da dođu kod nas, mi uvek idemo njima, kaže Zorica Filipović iz Lutkarskog pozorišta u Nišu. To je dobro poznata stvar, bez obzira da li idemo u neku školu, u neko drugo mesto, u bolnicu ili neko udruženje, tako da ništa nije čudno što smo mi ovde i uvek ćemo se odazivati takvim pozivima i uvek ćemo biti uz decu, poručuje Filipović.

– Nama je zadovoljstvo da danas, petu godinu zaredom, možemo sa organizacijom Edukacioni forum centar da podelimo radost uveseljavanja naših malih pacijenata. Oni se tako divno svake nove godine, odnosno u vreme Božića, sete da naprave divnu predstavu, da našoj deci, koja nažalost, moraju da borave ovde, daruju knjige, poklone, paketiće, a pre svega i najvažnije-ljubav i mi im na tome zaista zahvaljujemo, rekla je u obraćanju medijima prof.dr Jelena Vojinović, direktorka Klinike za pedijatriju Univerzitetsko kliničko centra u Nišu.

– Nažalost, sve ovo vreme praznika, na klinici kontinuirano boravi oko 50 dece, što naravno nije dobra vest. To je posledica činjenice da trenutno vladaju velike epidemije respiratornih i digestivnih infekcija koje nažalost zahtevaju hospitalizaciju, čak i oksigenu terapiju, intenzivnu negu. Puno posla, ali smo najsrećniji u ovakvim trenucima kada svi oni dobiju svoje poklone i odu svojim porodicama i kada sa tom decom i njihovim roditeljima družimo i naknadno, naglašava prof. Vojinović.

– U svoje i u ime pacijenata koji se leče na Dečjoj hematoonkologiji naše klinike želim da se zahvalim svim dobrim ljudima koji se uvek u vreme praznika sete da postoje deca koja nisu sa svojim porodicama u vreme kada se svi radujemo nekim lepim stvarima. Oni, nažalost, moraju da provode vreme u bolničkoj sredini, odvojeni od svojih najdražih, tako da svaki znak pažnje njima mnogo znači i hvala vam još jednom na ovakvoj podršci i akciji koju ste organizovali danas, rekla je asistent dr Danijela Jovančić Petković, načelnica Dečje hematoonkologije UKC Niš. Na odeljenju Dečje hematoonkologije je 12 postelja i one su uglavnom pune, nažalost. Godišnje bude 20 do 30 novodijagnostikovanih onkoloških pacijenata iz celog regiona, južne Srbije, koji se leče na našoj klinici. To nisu samo deca iz Niša, tako da nažalost, moram da kažem da primećujem tendenciju porasta maligniteta u dečjem uzrastu i potrebe za lečenjem i dijagnostikom ove vrste bolesti, nažalost, rastu iz godine u godinu. Osmeh i ljubav su uvek najbolja terapija i upravo zbog toga se zahvaljujemo svima koji se sete da, eto, makar na trenutak, ulepšaju bolničko vreme deci koja su kod nas, ističe dr. Jovančić Petković.

– Evo, i Narodna biblioteka je danas ovde, da ovoj hrabroj deci, našim poštovanim dragim prijateljima, ovim lavovima, damo podršku, da ih osnažimo, da osnaže i oni nas jer mislim da su oni ponos i snaga svojih porodica, da izdrže u ovoj vrlo teškoj životnoj borbi i da uz pomoć knjiga koje im mi sada darujemo, poželimo da što pre dođu kući, da budu sa svojim voljenima. Želim da svim ljudima dobrog srca koji gledaju i čitaju o ovoj današnjoj humanoj akciji koja se dešava u vreme velikog humanog praznika, svima zatreperi srce i da svi imamo želju da ova deca što pre pobede u ovoj najvažnijoj životnoj borbi i da što pre budu sa svojim najmilijima, poručila je Sonja Šuković, direktorka Narodne biblioteke Stevan Sremac u Nišu.

Ove godine, kažu u udruženju, njihovom pozivu se odazvao najveći broj donatora.
Spisak donatora i poklona za 30 dece, pacijenata Dečje hematoonkologije:
Klub privrednika Naissus Niš- dva lap topa
Forte fashion kompanija- televizor za dnevnu bolnicu
Ready group- garderoba
English book- knjige
Narodna biblioteka Stevan Sremac-knjige, okićena jelka
Redakcija emisije 150 minuta- Edukativne igračke
Digilex- posuđe za kuhinju
Žitopek- Slano i slatko pecivo
Poslastičara Flert- Torta za decu i mame
Auto Neša mix- 20.000 dinara
DMV- 20.000 dinara

Još jedan od poklona koji ima poseban značaj, jesu čestitke koje su sama pravila i pisala deca na radionici Narodne biblioteke, sa željama za ozdravljenje nepoznatim drugarima i drugaricama.

– Hvala svim donatorima i ljudima dobre volje, hvala Lutkarskom pozorištu koje nam je ravnopravni partner u ovoj akciji od početka, već pet godina, poručuju iz Edukacionog forum centra i pozivaju sve ljude dobre volje, kompanije koje su društveno odgovorne, da im se jave i da sledeća akcija bude još veća i lepša,sa jedinom željom-da bolesni ozdrave!