Pokloni za naše najveće heroje

Posetom odeljenju Dečje hematoonkologije u Nišu, završena je još jedna humanitarna akcija koju su organizovali humanitarka Marina Adamović, bajkeri MC Road Gardian Niš i NVO Edukacioni forum centar. Ove godine, veliki broj građana se uključio u akciju, kao i niški Otvoreni klub i grupa pinjatorki sa FB. Svi zajedno, obezbedili su poklone dečici koja se leče od malignih bolesti. Slatkiši, igračke, knjige, pamučni proizvodi kompanije Piroćanac Arilje…Svaki paketić je spreman namenski, s ljubavlju, po uzrastu i polu deteta. Klinici je uručeno i 60 ulaznica za bioskop Cineplex, kako bi deci učinili zabavnijim vreme između terapija, kao i četiri zidne slike sa dečjim motivima.

Deci je poklone podelio Deda Mraz- bajker Željko Petrović Tantal.
– Ja kad polazim da ovoj dečici uručim poklone, isključujem onog čoveka koji živi, a uključujem ono dete koje živi u meni. Ja tu decu ne gledam kao bolesnu, već kao heroje koji prkose i bore se. Oni su jači od mene, a ja sam veseliji zbog njih, jer znam i želim da za to vreme koje provedu sa mnom – zaborave na svoju borbu. Da je tu “ šašavi “ Deda Mraz, kako su me prozvali prošle godine. Želim da im izmamim osmeh bar na trenutak i njihovim roditeljima koji su tu sa njima.
Željko kaže da se oseća ispunjeno, njihove osmehe pune ljubavi, čistote pamti i to mu daje snagu da se ponovo vrati.
– Kad mi je u životu teško, setim se tih osmeha. Onda se pojavi osmeh na licu mom, osmeh koji mi je poklonilo neko detence, heroj sa klinike.
Kad stanem ispred njih i oni pruže ruke i šire prema meni. Oni ne traže ništa samo zagrljaj, a daju čistotu, veru u Deda Mraza, veru u život, neukaljanu ljubav, ističe Željko.
– A između svega toga čuješ njihov nemi jauk i vapaj za ozdravljenje i normalan život!
Tu su i ozarena lica njihovih majki koja leže sa njima. Ta ozarenost je potvrda da su njihova deca na trenutak zaboravila na svoju borbu, dodaje Željko.
Marina Adamović, iako i sama osoba sa invaliditetom, javnosti je poznata po humanitarnom radu. Marina je u centru grada, u Banci dobročinstva, tokom cele godine. Ona sakuplja novac za lečenje bolesne dece, preko fondacije Budi human Aleksandar Šapić. Marina skromno kaže:
“ Jooj, nisam ja ništa posebno… pomoći mladome je pomoć sebi samome. Ako to njemu nešto znači, osećam se mnogo bolje, zdravije, ne primećujem ovu glupu MS. Građani reaguju vrlo dobro na humanitarne apele: obični građani, ne funkcioneri, ističe Marina.
– To što pratimo Deda Mraza znači nešto divno! On je najveća ličnost u srcima omladine i zato još uveki u nama živi. Hvala svima koji učestvuju u tome, kaže Marina koja je od 6 ujutro prikupljala pomoć, pa nastavila na dodelu paketića, kostimirana kao dobra vila. Ona to i jeste.
Ispred Edukacinog forum centra, dečicu su posetili Jovan Mirović i Ljudmila Ristić Miladinović. Kao i prošle, i ove godine su divni ljudi iz kompanije Piroćanac Arilje izašli u susret našoj molbi i poslali donaciju za dečicu, kaže Ljudmila, mama Stefana Miladinovića, koji se takođe lečio na ovom odeljenju. Šestogodišnji Stefan je došao sa mamom da obraduje drugare poklonima i poželi brzo ozdravljenje.
– Kada čovek poseti ovo odeljenje, shvati značaj i suštinu života- zdravo dete, nasmejano i ništa nam više ne treba. Sve drugo je apsolutno nevažno u poređenju sa mukom koju ove majke imaju, ističe Ljudmila, koja je provela više od godinu dana sa detetom u bolnicama u Nišu i Štutgartu.
– Trudim se da ne mislim o tome šta je bilo jer je to najteži i najgori period u životu nas roditelja i familije, mada, naravno, taj strah za zdravlje deteta uvek je prisutan. Sa optimizmom gledamo napred, ohrabrujemo i druge roditelje koji nam se često javljaju iz svih zemalja bivše Yu. U jednoj tako teškoj, naizgled bezizlaznoj situaciji, morate verovati u pobedu, morate se boriti, najjače i najbolje što umete. Za život svog deteta.
Mi smo danas zajedno svi u toj njihovoj borbi. Da podržimo, da ohrabrimo i nasmejemo, za šta je bio zadužen Deda Mraz.
Ovde su najveći borci, kojima smo poželeli da što pre iz te bitke izađu kako drugačije nego kao pobednici, istakla je Ljudmila.
Branka Marinković, sa grupom pinjatorki na FB, priključila se akciji i dečici donela na poklon pinjate različitih oblika i boja.
– Motivacija – osmeh na licu dece.. Sve za jedan osmeh, kaže Branka, koja se i ranije rado odazivala humanitarnim akcijama za decu. Branka dodaje i da ništa nije teško kad su u pitanju deca.
– Sve iščezne kad ugledate osmeh na licu deteta i kad vidite radost u očima.Na naše pitanje da li je u planu neka nova akcija, odgovara : “ Naravno..Dokle god se bavila ovim poslom, tj. dok ja postojim, biće i ovakvih akcija… Za jedan osmeh.
Načelnica Dečje hematoonkologije prof.dr Gordana Kostić je, u razgovoru sa gostima, izrazila zahvalnost na poklonima i poseti.

Učesnici ove humanitarne akcije pozivaju sve ljude dobre volje da im se jave i da u narednom periodu svi za jedno nastave da udruženim snagama ulepšaju, bar na kratko, teške bolničke dane deci i njihovim mamama. Bliži se Božić, razmišljajte o tome..

Kvalitetni proizvodi od pamuka – Piroćanac Arilje. 60 ulaznica za bioskop Cineplex. Slike koje će krasiti zidove Dečje hematoonkologije.